keskiviikko 28. heinäkuuta 2010

Anne Tyler: Onnellinen matkamies (The Accidental Tourist, 1985)

Anne Tylerin Onnellinen matkamies on hurmaava kirja, josta on tehty loistava elokuva vuonna 1988 nimellä Yksinäinen matkailija. Olen nähnyt elokuvan niin monta kertaa, että muistan tapahtumat ja sanankäänteetkin ulkoa. Suureksi ilokseni huomasin, että elokuva on erittäin uskollinen kirjalle, ja monet elokuvan dialogit ovat lähes sanasta sanaan kirjasta. Niinpä lukukokemus oli erittäin nautinnollinen.

Kirja kertoo Malcolm Leary -nimisestä miehestä, jolla ei mene kovin hyvin. Vaimo jättää, ja koirakin on käytöshäiriöinen. Sitten Malcolmin elämään tulee uusi nainen: eriskummallinen Muriel Pritchett, joka saa elämään taas hohtoa, vaikka kukaan muu ei ymmärräkään Malcolmin outoa ihastusta.

Malcolm suhtautuu elämään varsin pessimistisesti, ja hän on myös järjestelmällisyysfriikki. Kirjassa suurinta herkkua ovatkin Malcolmin pohdiskelut elämän pienistä asioista. Suurta iloa tuovat myös herkullisesti kuvatut sivuhahmot. Kirjan lukemisen jälkeen tekee mieli nähdä elämä uusin silmin: miten kauniita arjen rutiinit ovatkaan!

Ei kommentteja: