keskiviikko 28. heinäkuuta 2010

Ian McEwan: Sovitus (Atonement, 2001)

Lyhyesti: Ian McEwanin Sovitus on loistava. Tätä kirjaa aloin lukea jo vuosia sitten, mutta jostain syystä kirja jäi kesken, vaikka pidinkin siitä suuresti. Vuonna 2007 ilmestyi laadukas elokuvaversio, mutta sekään ei saanut minua vielä lukemaan kirjaa. Nyt tänä kesänä sain onneksi tartuttua tähän ikuisuuslukuprojektiini uudestaan, ja luinkin sen melkein yhdeltä istumalta loppuun.

Sovitus on kiintoisa kirja, sillä siinä peilataan ihmisen psykologiaa ja pääosassa ovat ihmisen yksityisimmät ja vaikeimmat tunteet. Kirja on kertomus kolmesta ihmisestä, nuoresta naisesta ja tämän alempisäätyisestä rakastajasta sekä naisen pikkusiskosta. Taustalla roihuaa toinen maailmansota. Hyvän sotarakkauskirjan tapaisesti kaiken sodan hävityksen keskellä juuri näiden kolmen ihmisen kohtalot tuntuvat kaikkein mielenkiintoisimmilta.

Takakansi hehkuttaa, että jännitys säilyy viimeiselle sivulle asti. Tämä on erittäin totta! Älkää siis spoilaantuko tästä kirjasta. Minähän toki spoilaannuin elokuvan kautta, mutta yllätyin silti lopusta. Aivan uskomattoman loistava kirja on siis kyseessä.

Ei kommentteja: