lauantai 28. elokuuta 2010

Stephenie Meyer: Twilight (2005)

Vampyyrit ovat valloittaneet maailman, ja Stephenie Meyerin Twilight-kirjasarja on kohonnut superhyperübersuosioon teinityttöjen keskuudessa. Itse kuulin Twilightista vasta vuonna 2008, kun ensimmäinen elokuva ilmestyi, mutta useat kaverini kertoivat rakastuneensa tarinaan jo ensimmäisten kirjojen ilmestymisaikaan. Itse olen käynyt kaikki kolme ilmestynyttä elokuvaa katsomassa ja kieltämättä ihan mielenkiinnolla odotan, millaisia neljännen kirjan kaksi (!) filmatisointia tulevat olemaan. Jotain kiehtovaa niissä teinivampyyreissa on.

Päätin elokuvat nähtyäni tutustua myös kirjoihin ja sainkin nyt viimein luettua loppuun ensimmäisen osan, Twilightin, alkuperäiskielellä. Kirja oli hienoinen pettymys elokuvaan verrattuna, sillä se osoittautui vähän tylsäksi. Alku oli erittäin lupaava ja kiehtovasti kirjoitettu, mutta sitten meno lopahti. Ihmistyttö Bellan ja vampyyripoika Edwardin rakkausjuttu alkoi tylsistyttää. Syy tähän lienee verkkaisessa kerronnassa, vaikka toki kiinnyinkin Bellan kertojanääneen.

Suurin syy siihen, miksi elokuva oli mielestäni kirjaa parempi, olikin tapahtumien nopeuttaminen ja Bellan turhien lorinoiden poisjättäminen. Elokuvassa oli myös oikein hyvin onnistunut Bellan ja Edwardin välisen jännitteen luominen. Elokuvasta saattoi nauttia, koska siihen oli valittu kirjan parhaat palat. Täytyy myös ihailla sitä, miten uskollisia elokuvantekijät ovat olleet kirjalle. Dialogi oli monessa kohtauksessa siirretty sanasta sanaan kirjasta elokuvaan. Juontakaan ei ollut liiemmin muokattu hollywoodimaisemmaksi, mitä nyt hieman actionia ja jännitystä lisätty.

Toivottavasti kukaan Twilight-fani ei nyt sitten ota tästä kirjoituksesta nokkiinsa ja lynkkaa minua! - Tai puraise...

3 kommenttia:

Supernaiivi kirjoitti...

Anteeksi vain, mutta minun tekee nyt mieli puraista sinua. :D
Tai sitten tyydyn vain kommentoimaan, että olen aivan eri mieltä Twilight-kirjojen ja -elokuvien paremmuusjärjestyksestä. Tästä voisin ottaa taas yhden käytännön esimerkin tueksi teorialleni, jonka mukaan ihmiset tykkäävät enemmän siitä, kumpaan ensin tutustuvat.

Muuten pidän blogiasi mukavan ihmisläheisenä, ja taidanpa vilkaista noita muitakin postauksia.

Liina kirjoitti...

voit lähettää kaikki potentiaaliset pureksijat Sivukirjastoon katsomaan, mitä mulla oli sanottavaa - kun mua imetään kuiviin, ehdit juosta pakoon :)

Kirjahiiri kirjoitti...

Itse olen nähnyt twilightin ja uusikuun elokuvina ja lukenut kirjan kaikista. Kirja olivat mielestäni todella hyviä, ja elokuvistakin tykkäsin ensin, mutta nykyään pidän kuitenkin enemmän noista kirjoista. :)