keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Sofi Oksanen: Puhdistus (2008)

Nyt se on sitten tehty: suuri suomalainen klassikkonimenkin jo saanut teos on vihdoin luettu, kyseessä siis Sofi Oksasen palkittu ja ylistetty Puhdistus. Viron rankasta lähihistoriasta kertova kirja on hienosti kirjoitettu ja monin tavoin erinomainen teos, mutta ei valitettavasti onnistunut koskettamaan minua kovin paljon. Menen muutaman päivän kuluttua katsomaan Puhastus-näytelmää, virolaisteatteri Vanemuinen versiota. Ehkäpä tuo näytelmä avaa solmut omassa sisimmässäni ja saa minut ymmärtämään Puhdistuksen hienouden.

Puhdistus tapahtuu kahdessa aikatasossa: uudelleenitsenäistyneessä Virossa sekä neuvostoajan Virossa. Kirjassa nähdään, miten neuvostohallinto tuhoaa elämiä ja ihmissuhteita ja miten vaikeaa on elämä myös neuvostovallan jälkeisenä aikana. Puhdistus kertoo historiallisille romaaneille epätyypillisesti naisen näkemyksen historiasta. Historian lisäksi toinen tärkeä aihe kirjassa onkin naisiin kohdistuva väkivalta. Oksanen osaa upeasti yhdistellä tarinaansa historiaa ja ajankohtaisia aiheita ja ennen kaikkea käsitellä näitä koskettavasti.

Kirjan rakenne ja draaman kaari ovat loistavia, mikä johtunee siitä, että Oksanen on pyöritellyt tarinaa jo kauan mielessään. Puhdistushan on alunperin ollut Kansallisteatterin ensi-iltansa 2007 saanut näytelmä. Eri aikatasojen tapahtumat nivoutuvat hyvin yhteen, ja historian eri ajat keskustelevat toistensa kanssa hienosti.

Oksanen kuvaa päähenkilöitään, vanhaa virolaisrouvaa Aliidea ja nuorta venäläisnaista Zaraa, tarkasti, herkästi ja ymmärtävästi. Ihmis- ja ajankuvaus ovatkin Puhdistuksen helmiä. Oksanen tulee lähelle ihmistä, siinä lienee hänen kerrontansa salaisuus. Oksanen suhtautuu tarinan henkilöihin rakastavasti eikä tuomitse vääriä tekoja. Nautinnollisinta kirjassa onkin juuri henkilöiden moniulotteisuus. Ei ole pahoja tai hyviä ihmisiä - on vain ihmisiä, jotka yrittävät elää elämäänsä, miten vain parhaiten kykenevät.

(PS. Anteeksi kehno teksti. Yritän taas pitkän tauon jälkeen opetella kirjoittamaan blogitekstejä. :D Ihanaa, kun on kesä ja on aikaa ja tarmoa lukea!)

Ei kommentteja: