maanantai 18. heinäkuuta 2011

Jill Murphy: The Worst Witch (1974)

2000-luvun alussa Yleltä tuli hauska brittisarja Kelvoton velho nuorten tyttöjen noitakoulusta. Harry Potter -manian innoittamana minäkin katselin sarjaa ja pidin siitä kovasti. Myöhemmin törmäsin lontoolaisessa kirjakaupassa kirjaan nimeltä The Worst Witch. Minun oli heti pakko ostaa se, kun tajusin, että kirjahan kertoo samasta noitaneiti Mildred Hubblesta kuin tv-sarjakin! Kirjan on kirjoittanut englantilainen Jill Murphy. Suomeksi kirjaa ei ole julkaistu.

The Worst Witchiä ei voi olla vertaamatta Harry Potteriin. Molemmissa kirjoissa kerrotaan noitakoulusta, jossa opiskellaan muun muassa loitsuja ja taikajuomia, ja molemmissa on ilkeä ja pelottava taikajuomien opettaja. Mildred ja Harry asustavat molemmat vanhassa linnassa, joka toimii sisäoppilaitoksena. Perusidea on siis todella samanlainen. Jotkut nenäkkäimmät ovat jopa syyttäneet Murphyä J. K. Rowlingin plagioinnista, mutta unohtaneet tarkistaa faktat: The Worst Witch on ilmestynyt 1974 eli yli 20 vuotta ennen Harry Potteria.

Kirjassa seikkailee noitatyttö nimeltä Mildred Hubble. Mildred on todellakin kelvoton velho: hän tuntuu epäonnistuvan kaikessa, mitä tekee. Hänen kissansa ei opi ratsastamaan luudalla, hän muuttaa itsensä näkymättömäksi tehdessään mokan taikajuomatunnilla, hän taikoo koulukaverinsa porsaaksi... Kirja on täynnä tällaisia hauskoja kommelluksia.

The Worst Witch on viehättävä lastenkirja, jossa on lämmintä huumoria ja kiinnostava aihe, mutta aika ennalta-arvattava juoni. Silti pidin kirjasesta kovasti. Se sopisi loistavasti esimerkiksi iltasaduksi englantia ymmärtävälle lapselle. Plussaa myös kirjan ihanasta kuvituksesta.

Ei kommentteja: