maanantai 18. heinäkuuta 2011

Liisa Karakorpi: Noidan kummityttö (1985)

Liisa Karakorven Noidan kummityttö osui eteeni kotikirjastoni poistomyynnistä, josta sen nappasin sitten mukaani. En ole katunut ostosta, sillä Karakorven kirja on hieno lastenkirja, jossa on lumoava tarina ja kaunista kieltä. Se on fantasiaseikkailu, jonka fantasiamaailma on runollisesti ja viehkeästi rakennettu ja kerrottu.

Kirjan pääosassa on noitatyttö Pihla, joka on kastelahjanaan saanut komean lupauksen kummiltaan, Hallasydän-noidalta, Pakkasäären maan hallitsijalta: satavuotiaana tyttö on jäädyttävä koko maailman ja tuleva jääkuningattareksi. Toiselta kummiltaan pihapihlajalta Pihla on saanut nimensä lisäksi myös lahjan: hiukan suvituulta, syysmarjoja ja ystävyyttä. Niinpä Pihla päättääkin satavuotissyntymäpäivänsä lähestyessä, ettei haluakaan jäädyttää maailmaa. Tästä alkaa Pihlan itsenäistymistarina ja suuri seikkailu, joka johtaa Pihlan tutustumaan ympäröivään maailmaan ja ymmärtämään elämän perustotuuksia.

Pihla saa huomata, että Pakkasäären hallitsijan suunnitelmat liittyvät suurempaan kuvioon. Pihla asuu noitametsässä äitinsä ja muiden noitien kanssa ja opiskelee Liskotädin johdolla noituutta. Noitametsän vieressä on meren rannalla sijaitseva Äären maa. Tätä ihmisten maata johtaa lumouksen valtaan joutunut kuningas, joka ei anna laivojen enää purjehtia merelle, sillä niin monet ovat kuolleet merimatkoilla. Meressä elää nimittäin vaarallisia merihirviöitä, joista kauhein on karmea Kahmo. Noidat eivät saa mennä lähelle merta eivätkä tutustua ihmisiin. Pihlan täytyy kuitenkin uhmata näitä sääntöjä, jos haluaa kumoata Pakkasäären noidan lupauksen, joka on muuttumassa maailman tuhoavaksi kiroukseksi.

On oikeastaan harmi, että Liisa Karakorven lastenkirja oli joutunut kirjaston poistomyyntiin. Tämän kirjan soisi useiden lasten lukevan. Noidan kummityttö on todella suloinen kirja, jota suosittelen kaikille satukertomusten ystäville. :)

Ei kommentteja: