sunnuntai 26. helmikuuta 2012

A. A. Milne: Nalle Puh (Winnie The Pooh, 1926)

Voi ihanuus! Lainasin englantilaisen A. A. Milnen lastenkirjaklassikkoteokset Nalle Puh (Winnie The Pooh, 1926) ja Nalle Puh rakentaa talon (The House at Pooh Corner, 1928), jotka on nidottu vuoden 2004 suomenkielisessä laitoksessa yhteen isoon kirjaan. Mukana on Ernest H. Shepardin yli-ihana alkuperäiskuvitus. Jostain syystä olen lapsena lukenut vain Nalle Puh -sarjan toisen osan. Olikin siis jo aika tarttua ensimmäiseen kirjaan, jossa nallekarhu esitellään lukijoille.

Kaikki tuntevat Nalle Puhin, joten mitäpä häntä turhia esittelemään. Ihana karhunköriläs seikkailee Puolen hehtaarin metsässä kamujensa kanssa ja tuumii vähän väliä elämän suuria ja pieniä asioita. Disneyn Nalle Puh -sarjojen ja -elokuvien katsojalle jokainen tarina on tuttu ja rakas jo entuudestaan. Kirjassa tapahtumat etenevät verkkaisesti, ja ne on kerrottu hyvin herttaisesti. Nalle Puh on ideaalinen lastenkirja: se on täynnä lämpöä ja rakkautta. Erityistä kirjassa on se, että siinä ei ole pahiksia.

Pieniälyisen Puhin lisäksi kirjassa seikkailevat arka Nasu, käytännöllinen Kani, kyyninen Ihaa, älykäs Pöllö, huolehtivainen Kengu ja iloinen Ruu. Kuitenkin tuntui, että jotain puuttui - nimittäin Tiikeri, joka liittyy porukkaan vasta toisessa kirjassa. Jännää oli huomata, että kirjassa Nasu on paljon fiksumpi ja temperamenttisempi kuin tv-sarjassa, jossa hän esiintyy aina vain säikkynä pikkuporsaana.

Nalle Puh -kirjassa on monia hauskoja kohtia. Tähän olen valinnut muutaman mielestäni parhaan lainauksen. :)

Nalle Puhin logiikka on ihan parasta:
"Ja minä tiedän vain yhden syyn tehdä hunajaa ja se on se että minä voin syödä sitä."

Hihi:
Kun Kani sanoi: "Otatko hunajaa vai hilloa leivän kanssa?" Puh oli niin innoissaan että vastasi: "Molempia", ja lisäsi sitten ettei olisi kuulostanut ahneelta: "Mutta älä leivän takia vaivaudu."

Tähän samastun itse:
"Me emme nyt puhu hunajasta", sanoi Pöllö hieman kimpaantuneena.
"Minä puhun", sanoi Puh.


Aawww:
"Voi Karhu!" sanoi Risto Reipas. "Että minä pidän sinusta!"
"Niin minäkin", sanoi Puh.

Ei kommentteja: