tiistai 6. maaliskuuta 2012

Brian Selznick: Hugo Cabret (The Invention of Hugo Cabret, 2007)

Kuulin Brian Selznickin Hugo Cabret -kirjasta (The Invention of Hugo Cabret, 2007) ensimmäisen kerran nähtyäni siihen pohjautuvan Hugo-elokuvan (2011) kuukausi sitten. Hugo on hyvin perinteinen lastenelokuva (orpopojan kasvutarina) mutta onnistui kuitenkin koskettamaan minua, mikä on nykyään hirveän harvinaista lastenelokuvissa. Itkin elokuvaa katsoessani monta kertaa posket märiksi ja menetin täysin sydämeni tuolle ihmeelliselle ja ihanalle elokuvalle.

Nyt olikin jännää "lukea" alkuperäisteos, joka ei olekaan ihan tavallinen kirja vaan kuvaromaani. Selznickin teos tuo kirjakirjagenren aivan uudelle ulottuvuudelle. Suurin osa kirja sivuista on mustavalkokuvia, joista osa on suurenmoisen kauniita ja tunnelmallisia. Välistä on aukeamallinen tai pari tekstiä, ja sitten mennään taas kuvien matkaan. Osa kuvista lähinnä kuvittaa tekstiä, mutta suurimmalla osalla niistä on tärkeä tehtävä kuljettaa tarinaa eteenpäin. Juuri tästä syystä Hugo Cabret on saanut niin paljon suitsutusta ja ihastusta osakseen: tässä on kirja, jossa kuvilla on yhtä suuri merkitys kertojina kuin sanoillakin.

Juonesta en halua kertoa mitään, sillä haluan antaa sen yllättää lukijan ja katsojan. Ainutlaatuinen tarina on kunnianosoitus vanhan ajan elokuville, taikuudelle ja mielikuvituksen lennolle. Sen verran spoilaan, että Hugon tarina päättyy hyvin - niin elokuvassa ja kirjassa kuten tosielämässäkin.

Ei ole ihme, että elokuvaversio tehtiin, sillä teos tosiaankin aivan huutaa päästää filmatisoiduksi Kirjan kuvat ovat kuin valmis elokuvakuvakäsikirjoitus, joten nätistihän tarina on elokuvaksi muokkautunut - ja kun tekijä on vielä elokuva-alan legenda Martin Scorsese, on lopputulos yksinkertaisesti upea. Kirja on ihastuttava lukuelämys, mutta kyllä Hugon tarina herää henkiin valkokankaalla. Lempeä musiikki, kaunis kamera-ajo, hurmaavat sivujuonet ja hienot näyttelijäsuoritukset nostavat tunteellisen tarinan täyteen loistoonsa. Hugo on liikkuvaa kuvaa täydellisimmillään.

Hugo on muuten vielä elokuvissa - vielä ehdit siis käydä sen katsomassa! Suosittelen sydämeni pohjasta. :)

Ei kommentteja: