torstai 15. maaliskuuta 2012

E. B. White: Lotta ystäväni (Charlotte's Web, 1957)

Amerikkalainen E. B. White tunnetaan parhaiten Stuart Little -kirjastaan. Vuonna 1957 ilmestynyt Lotta ystäväni (Charlotte's Web) on kuitenkin hänen teoksistaan se kirja, joka nostettu BBC:n must-luettavan sadan kirja listalle. Listalla killuminen onkin ainoa syy, miksi kirjan luin loppuun.

Kahdeksanvuotias Veera pelastaa vastasyntyneen, kitukasvuisen Vilppu-porsaan lopettamiselta. Vilppu kasvaa navetassa mutta tuntee itsensä yksinäiseksi, sillä muut maatalon elukat eivät halua leikkiä hänen kanssaan. Onneksi Vilppu saa ystävän hämähäkki Lotasta. Uusi onnettomuus kuitenkin uhkaa possun elämää: uhkakuva jouluateriaksi joutumisesta! Lotta ryhtyy punomaan juonta pelastaakseen possuystävänsä.

Jännää on, että oudot amerikkalaiset nimet on suomennettu supisuomalaisiksi: Fern on Veera, Avery on Iivari, Wilbur on Vilppu, Charlotte on Lotta jne. Kuitenkin ollaan selvästi Amerikassa, sillä lapset syövät aamiaiseksi munkkirinkilöitä. Aika epäterveellinen aamupala.

Plussaa antaisin kirjalle erilaisesta päähenkilöstä eli Lotta-hämäkäkistä. Hämähäkkejä pidetään saduissa yleensä pahiksina, mutta tässä kirjassa hämähäkki Lotta on ystävällisyyden ja hyvyyden perikuva. Kaikki muu kirjassa onkin miinusta.

Miksi ihmeessä juuri tämä kirja on laitettu top 100 -listalle? Maailma on pullollaan hienoja lastenkirjoja, ja sitten tämän tylsä joskin herttainen pikkupossun tarina julistetaan must-luettavaksi. Lotta ystäväni -kirjan voisi summata näin: yksinkertainen kieli, yksinkertainen tarina, yksinkertaiset päähahmot - yksinkertaisesti tylsä kirja!

1 kommentti:

hdcanis kirjoitti...

Kah, mietin jo että tämä pitäisi varmaan joskus vilkaista kun tosiaan nauttii englanninkielisessä maailmassa klassikkomainetta, mutta ei siis kannata ihan valtavan korkeita odotuksia asettaa jos päätän joskus vilkaista...