lauantai 10. maaliskuuta 2012

Hannele Huovi: Urpo ja Turpo (1987)

Hannele Huovin lastenhuoneessa asuvat Urpo ja Turpo -nallekarhut olivat kova juttu ysärin puolivälissä, jolloin aloitin peruskoulun. Muistan, miten luokkahuoneessa oli noista herttaisista karvaturreista kertovia kirjoja, joiden lukuvuorosta suorastaan kiisteltiin luokkatovereiden kanssa. Samoihin aikoihin alkoi myös ilmestyä tv-sarja karhukaverusten tempauksista. Eilen törmäsin kirjastossa Urpo ja Turpo -kirjaan, joka on ilmestynyt ensimmäisen kerran 1987. Nappasin kirjan mukaani ja aivan ihastuin siihen.

Urpo ja Turpo on täydellinen iltasatu pienelle lapselle: jokainen tarina on aukeaman pituinen, ja Jukka Lemmetyn ihastuttava kuvitus tukee tarinaa hienosti. Kieli on huovilaisittain taattua tavaraa: ketterää ja hilpeää. Lämmin huumori naurattaa aikuistakin. Kirjan kertomukset lastenhuoneen seikkailuista ovat iloisia ja ihania. Urposta ja Turposta tulee hyvä mieli.

Mutta kumpi on Urpo ja kumpi Turpo? Siinä vasta kysymys, johon tuleekin tässä heti perään selvennys: Urpo on harmaa leikkikarhu. Sillä on vaalea töpöhäntä, leveä pylly ja se tykkää kukkasista. Turpo taas on ruskea pieni nalle. Se on aikamoinen seikkailija ja hurjapää. Urpo ja Turpo nauravat paljon. Ja koska nauraminen lihottaa, ne ovat aika pulskia molemmat.

Hihi!

Ei kommentteja: