sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Mary Marck: Eeva-sarja (1917-1923)

Löysin muutama vuosi sitten uudestaan Mary Marckin tyttökirjat. Muistan jo alakouluikäisenä katselleeni kirjastossa Eeva-sarjaa, mutta vasta nyt jaksoin todella lukea niitä. Kirjat eivät ole kovin erikoisia vaan aika perinteisiä tyttökirjoja luokkakuvauksineen, kaavamaisine juonineen ja klassisine henkilötyyppeineen, mutta jotain viehättävää niissä kuitenkin on.

Ensimmäisessä kirjassa Eevan luokka tutustutaan nimen mukaisesti Eevan luokkaan ja kaveripiiriin. Tämä on mielestäni kirjasarjan paras osa, jossa mukana on elävää kuvausta ja hauskoja tapahtumia. Toinen osa Vähän enemmän Eevasta menettää paljon keskittymällä luokkakuvauksen sijaan Eevan seikkailuihin. Kirjassa on aika hohhoijaa-tason juoni. Kolmannessa kirjassa Yhteiskoululaisia Eevan luokka valmistautuu ylioppilaskirjoituksiin, ja neljännessä kirjassa Hyvästi Eeva! Eeva muuttaa ulkomaille.

Parasta antia kirjassa on hauska henkilökavalkadi. Päähenkilö Eeva on aika rauhallinen tyttö, mutta hänen pikkusisaruksensa aiheuttavat usein hupia. Luokan tähtityttö on eläväinen Hertta. Muita hauskoja hahmoja ovat maanläheinen Etta ja luokan hupiveikko Harri Neva, joka sivaltaa usein sanallisesti tyttöjä.

Kirjan nuoret ovat varakkaista perheistä kotoisin ja asuvat Helsingissä, mikä luo heidän elämäänsä lisähohdetta ja tuo lukijalle iloa: vanhan ajan Helsinki-kuvausta on superhauskaa lukea! Seuraavan kerran Fazerin kahvilassa istuessa on hauska ajatella, että siellä on 90 vuotta sitten istunut myös Eeva luokkatovereineen. ;)

Kaikkein intresanteinta kirjoissa on niiden ilmestymisaika: ensimmäinen kirja ilmestyi vuonna 1917! Siinä kirjassa en vielä havainnut mitään merkkiä siitä, että Eeva asustaisi pian itsenäisessä Suomessa, mutta seuraavana vuonna ilmestyneessä kakkoskirjassa Eeva kavereineen jo vannoi palavaa rakkauttaan Suomea kohtaan. Kolmas osa on ilmestynyt 1921 ja neljäs osa 1923. Ajankuvaus on kiehtovaa: nuoret menevät elokuviin katsomaan Chaplinin mykkäelokuvaa. Eeva-sarjan paras anti onkin se, että se kertoo, millaista oli nuorten tyttöjen elämä Suomen historian kääntökohtina.

7 kommenttia:

Karoliina @ Kirjava kammari kirjoitti...

Tämä on minulle tosi rakas sarja ja olen kerännyt sen nyt aikuisena hyllyyni (lapsena luin Eevat kirjastosta), mutta olen laiska lukemaan enää nuorten kirjoja, eivätkä Marckinkaan kirjat ole enää aikuisena juuri innostaneet, vaikka niiden ajankuva on ihana ja kiehtova (huh, tulipa pitkä virke!).

Paula / Luen ja kirjoitan kirjoitti...

Voi itku, en ole koskaan ollut tyttökirjojen lukija. Pitäisi varmaan aloittaa jossakin vaiheessa :-)...

Blogissani on haaste sinulle, Ideanus!

Unni kirjoitti...

Voi, en äkkiseltään muista lukeneeni koko sarjaa. Pitääkin korjata tilanne pikimmiten!

Erja kirjoitti...

Onko Eevalla pikkusisko, jonka nimi on Essi?

Leikin alle 10-vuotiaana kavereideni kanssa useinkin kirjoista kopioituja roolileikkejä, Viisikkoja, Salaisuus-sarjaa ja jotakin suomalaista sarjaa, jossa oli sisarukset Eeva ja Essi. Olin aina tuo Essi, ja siitä jäi mulle lempinimi, jota läheisimmät käyttävät vieläkin.

On pitänyt monta kertaa tarkistaa, oliko kyse juuri tästä sarjasta, mutta vielä en ole saanut aikaiseksi.

Ideanus kirjoitti...

Erja: Kyllä, Eevan pikkusisko on nimeltänsä Essi. Onpas teillä ollut hauskat leikit lapsena. :)

Anonyymi kirjoitti...

Kuinka monta kirjaa sarjassa on?

Ideanus kirjoitti...

Neljä osaa:
1. Eevan luokka
2. Vähän enemmän Eevasta
3. Yhteiskoululaisia
4. Hyvästi Eeva!