maanantai 14. toukokuuta 2012

Milan Kundera: Olemisen sietämätön keveys (Nesnesitelná lehkost bytí, 1984)

Milan Kunderan Olemisen sietämätön keveys (Nesnesitelná lehkost bytí, 1984)kertoo prahalaisen pariskunnan Tomášin ja Terezan suhteesta. Taustalla käydään läpi Tšekinmaan poliittisia käänteitä 1960-luvulta lähtien. Teos kritisoi kommunistihallintoa mutta enemmän se analysoi ihmisyyttä yleensäkin. Teoksella on älykkömaine eikä syyttä: Tomášin ja Terezan rakkaudesta kerrotaan filosofian, teologian, historian ja taiteen kautta. Tunteista kerrotaan viileästi ja viiltävästi. Tästä kaikesta johtuen kirja on älykäs, pistävä ja surullinen.

Pidin Kunderan teoksesta kovasti, vaikka se onkin vaikea. Siksi en nyt enempää osaa sanoa tästä teoksesta. Sen sijaan heitän tähän loppuun muutaman mielenkiintoisen lainauksen. Lähes jokaiselta kirjan sivulta on nimittäin löydettävissä ihmiselämän riipaisevia totuuksia. Ne ovat kirjan ehdoton suola.

Ihminen elää kaiken heti ensi kerralla ja valmistautumatta osaansa. Ikään kuin näyttelijä joka esiintyy harjoittelematta osaansa. Mutta minkä arvoista elämä voi olla, jos sen ensi harjoitus on elämä itse? Siksi se muistuttaa aina luonnosta. Ilmaus ei kuitenkaan ole täsmällinen, sillä luonnos on aina jonkin hahmotelma, maalauksen esiaste, mutta meidän elämämme luonnos ei ole minkään hahmotelma, siitä ei synny minkäänlaista maalausta.

-- ihmiselämät ovat juuri niin sommiteltuja! Ne ovat sävellysten tapaan rakennettuja. Kauneudentajun johdattama ihminen muuttaa satunnaisen tapahtuman -- aiheeksi, joka säilyy hänen elämänsä sävellyksessä. Hän palaa sen pariin, toistaa, muuttaa ja kehittelee sitä kuin säveltäjä sonaattinsa teemoja. -- Tietämättään ihminen soveltaa elämäänsä kauneuden lakeja, oli hänen toivottomuutensa miten syvää tahansa.

Ps. Kirjan kannessa on mainoslause: Eurooppalaisen kirjallisuuden huikea voimannäyte! Olen samoilla linjoilla. Kunderan kirja on ennen kaikkea eurooppalainen. Se lainaa käsitteensä Euroopan älyllisestä historiasta, tapahtuu useissa Euroopan vanhoissa kulttuurimaissa ja luo tästä kaikesta herkullisen sekoituksen. Tälle Eurooppaa rakastavalle, keskieurooppalaistuneelle suomalaiselle Kunderan kirja oli siis aivan mahtava lukukokemus!

Ei kommentteja: