torstai 25. lokakuuta 2012

Antti Tuuri: Talvisota (1984)

Antti Tuurin Talvisota (1984) kertoo eteläpohjalaisista sotilaista koostuneen JR 23:n koettelemuksista talvisodassa. Talvisota on osa Antti Tuurin kuusiosaista Pohjanmaa-sarjaa, joka kertoo kauhavalaisen Hakalan suvun vaiheista. Tässä kirjassa äänen saa Martti Hakala.

Juonta ei oikeastaan ole sen kummempaa: miehet kerätään ylimääräisiin sotaharjoituksiin, jotka muuttuvat sodaksi, sitten soditaan sata päivää, ja sitten sota loppuu. Teos on kirjoitettu uskottavasti muistelmatyyliin. Kaikki on kerrottu selkeästi ja enempiä tunteilematta - pohjalainen mielenlaatu näkyy kirjassa siis hyvin. Minäkertoja on rauhallinen mies, mutta välillä muistelijan mietteet tulistuvat, varsinkin kun tulee kyse rakkaan velipojan kuolemasta.

Kirjan alkulehtien mukaan kirja pohjautuu sotapäiväkirjoihin, haastatteluihin ja mukanaolleiden kertomuksiin. Siitä syntyykin kirjan persoonallinen tyyli: vankka faktapuoli sekä mukava muisteleva ote. Kirja on helppolukuinen, vaikka armeijaa käymättömän onkin välillä vaikea pysyä perässä pitkissä sotakuvauksissa. Termistökään ei meikäläisellä ole aivan hallussa, joten espanjalaiset ratsut ja kasematit menevät vähän ohi.

Sotatapahtumat selostetaan kronologisessa järjestyksessä vailla suurempia dramatisointeja. Tuuri saa silti kertojanlahjoillaan myös jännitystä syntymään. Pelottava on muun muassa se hetki, kun pataljoonallinen miehiä marssii jäisen järven yli ja heittäytyy maahan peläten varmaan kuolemaa 72 venäläisen lentokoneen lentäessä yli. Hurjintahan näissä kirjan tapahtumissa on se, että ne ovat täyttä totta. Sotakirjoja lukiessa muistaa sen, miten kalliilla hinnalla on Suomen itsenäisyys varmistettu.

Mutta tässä marssissa Unnunkoskelle meille rupesi selviämään sodankäynnistä tämä puoli, ettei meillä ole tulevaisuudessa mitään varmaa kiinnekohtaa, johon voisi tarttua ja jonka varassa elämäämme järjestää. Oikeastaan meillä ei ollut tulevaisuuttakaan.

Kirjasta on tehty erinomainen elokuvaversio Talvisota (1989). Elokuvaan on jokaista sodassa tavattavaa ihmistyyppiä edustamaan kirjoitettu yksi persoonallinen hahmo Tuntemattoman sotilaan tyyliin. Elokuvassa erinomaisen roolisuorituksen tekee Taneli Mäkelä Martti Hakalana. Mukana on myös valkokankaan pohjalaismiehen prototyyppi Esko Nikkari, jonka roolisuoritus on elokuvan mieleenpainuvin. Erikoisen suomalaisen sotaelokuvan Talvisodasta tekee se, että siinä äänen saa myös kotirintama.

1 kommentti:

Jonna kirjoitti...

Mielenkiintoinen arvio. Olen nähnyt sekä Talvisota elokuvan että laajemman minisarjan (joka on siis laaja versio elokuvasta tavallaan), ne olivat kyllä hyviä. Itse sain hieman huonon kokemuksen Tuurin kirjoista tuossa taannoin, mutta kirjojen pohjalta tehdyt leffat kyllä ovat ihan hyviä: etenkin Rukajärventie. :)

Niin ja vielä: blogissani on sinulle tunnustus! :)