lauantai 19. syyskuuta 2015

Paula Hawkins: Nainen junassa (The Girl in the Train, 2015)

Paula Hawkinsin Nainen junassa pomppasi silmiini kesälomareissulla Saksassa, jossa teos oli esillä jokaisessa kirjakaupassa. Vertaukset Gillian Flynnin Kiltti tyttö -kirjaan kiinnostivat, sillä Flynnin teos huumasi minut viime vuonna.

Kiltti tyttö ja Nainen junassa, kaksi viime vuosien kovaa bestseller-trilleriä, kietoutuvat samojen aiheiden ympärille: nainen katoaa, avioliittokulissit romahtavat, media mässäilee murhalla. Flynnin teos menee kuitenkin enemmän pinnan alle ja käsittelee näitä aiheita syvällisemmin – ja kammottavammin.

Nainen junassa kertoo Rachelista, syrjäytyneestä ja alkoholisoituneesta, kolmikymppisestä naisesta. Rachel istuu joka päivä junassa ja tarkkailee junan ikkunasta pakkomielteisesti pariskuntaa, joka edustaa hänen mielestään täydellistä onnea. Onni särkyy, kun nainen katoaa, ja Rachel ajautuu selvittämään mysteeriä. Rakkaudessa ja työelämässä epäonnistunut nainen etsii tapauksesta merkitystä elämälleen, ja on hänellä omakin lehmä ojassa tapauksen suhteen, sillä Rachel ei millään kykene muistamaan, mitä teki yönä, jona nainen katosi. Lumiomena nostaa arviossaan osuvasti esille sen, että teoksen suurin ansio on sen masentava päähenkilö, jonka kehityskertomuksesta teoksessa ennen kaikkea kyse.

Kirjallisena teoksena Nainen junassa on kelvollinen mutta lukukokemuksena todella viihdyttävä. Bestselleriksi kirjan tunnistaa yllätyksellisestä juonesta ja jännittävästä tunnelmasta. Mistään korkeakirjallisuudesta ei ole kyseessä: toiminta on pääosassa, ja asiat selitetään auki tyhmemmällekin lukijalle.

Silti olen iloinen kiitollinen Paula Hawkinsille: hänen teoksensa sai minut nimittäin palaamaan kirjablogini pariin!

Ei kommentteja: