sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Audrey Magee: Sopimus (The Undertaking, 2013)

Saksalaissotilas Peter Faber menee naimisiin tuntemattoman naisen kanssa, jotta saisi naimaloman ja pääsisi hetkeksi pois toisen maailmansodan itärintamalta. Yllättäen Peter Faber ja vaimo Katharina Spinell rakastuvatkin toisiinsa. Katharinan isän vaikutuksesta Peteristä tulee intohimoinen kansallissosialisti.

Audrey Mageen Sopimuksessa on mielenkiintoinen idea ja kiinnostava juoni, mutta henkilöistä puuttuu imua. Katarinan ja Peterin rakastuminen sekä Peterin natsiutuminen ovat psykologisesti epäuskottavia, sillä niitä ei taustoiteta tarpeeksi.

Kirja kuvaa vuorotellen Peterin sotakokemuksia ja Katharinan elämää kotirintamalla. Katharinan isällä on suhteita natsiylimystöön, ja Katharina saakin elää varsin mukavaa elämää Berliinissä. Mielenkiintoisinta antia on itärintaman sodankäynnin raastava kuvaus. Operaatio Barbarossa ei etenekään niin nopeasti kuin luultiin, ja saksalaissotilaat juuttuvat Neuvostoliiton lumeen. Itse taisteluja kirjassa ei juuri kuvata. Kirjan kiinnostavimmat keskustelut käydään Peterin ja venäläistaustaisen saksalaissotilaan Faustmannin välillä. Ideologiat ja arvot punnitaan näissä väittelyissä.

Sopimus olisi voinut olla huomattavasti parempi kirja. Suurin ongelma on kerronta, joka on aivan liian yksinkertaista makuuni ja hyvin dialogipainotteista. Sopimus on helppoa luettavaa mutta ei juuri muuta. Kirja ei herättänyt minussa muita tunteita kuin ärtymyksen itseäni kohtaan, kun en valinnut parempaa luettavaa junamatkalle.

Ei kommentteja: