lauantai 16. tammikuuta 2016

Diana Wynne Jones: Liikkuva linna (Howl's Moving Castle, 1986)

Hayao Miyazakin lumoava Liikkuva linna on yksi suurimpia 2000-luvun animaatiosuosikkejani. Kauan olenkin haaveillut lukevani alkuperäisteoksen, englantilaisen Diana Wynne Jonesin vuonna 1986 ilmestyneen kirjan. Eilen hotkaisinkin kirjan lähes yhdeltä istumalta, sillä kun kerran astui tähän maagiseen maailmaan, janosi lisää, lisää!

Kirjassa parasta on yllättävä, erilainen alku päähenkilön seikkailussa: nuori Sophie-tyttö saa Erämaan noidalta kirouksen ja muuttuu vanhaksi mummeliksi. Hän pakenee perhettään velho Howlin liikkuvaan linnaan ja tutustuu tämän palvelusväkeen ja muihinkin kiehtoviin taikahahmoihin. Jonesin mielikuvitus tuntuu loputtomalta aarrearkulta. Elokuvassa on mukana vain osa Jonesin fantasiamaailman hauskoista elementeistä.

Olin aiemmin lukenut Kirjamaailman blogipostauksen Liikkuvasta linnasta, joten osasin odottaa, että kirjan ja elokuvan juonessa on suuria eroja. Kirjan lukeminen oli siksi jännittävää, kun koko ajan odotin, toteutuvatko elokuvan juonikuviot vai eivät. Jos en olisi nähnyt elokuvaa, olisin saattanut tippua välillä kärryiltä, sillä juoni eteni hurjaa vauhtia eikä asioita turhaa selitelty uudestaan. Virkistävää!

Kumpi siis on parempi, kirja vai elokuva? Jonesin kirja on nuortenkirja, Miyazakin elokuva taas tehty lapsille. Monia asioita on siis käännetty söpömpään suuntaan elokuvassa. Sophien ja Howlin välejä tarkastellaan eri näkökulmista elokuvassa ja kirjassa. Kirja on realistisempi, elokuva romanttisempi. Siksi elokuva voittaa tämän mielipidekisan minun kohdallani. Mutta jos pitää Miyazakin elokuvasta, Jonesin kirja kannattaa ehdottomasti lukea, sillä on ihanaa viettää aikaa elokuvasta rakkaiden hahmojen kanssa kirjan parissa.

2 kommenttia:

Katriina kirjoitti...

En ole nähnyt elokuvaa, mutta kirja oli tosi hyvä! Sen voisi lukea joskus uudestaankin.

Ideanus kirjoitti...

Suosittelen elokuvaa lämpimästi. :) Miyazaki on ihanasti kuvittanut kirjan hahmot, varsinkin tulidemoni on supersöpö ja Howl on tosi komia! ;)