sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Maria Gripe: Pappa Pelleriinin tytär (Pappa Pellerins dotter, 1963)

Maria Gripen nuortenkirja Pappa Pelleriinin tytär on liikuttava, pieni tarina 12-vuotiaasta Loellasta. Loella on itsenäinen, erikoinen ja temperamenttinen tyttö, jonka paras ystävä on variksenpelätin nimeltä Pappa Pelleriini.

Kiivas luonne lämmittää, se tuikkaa tuleen suret ja huolet. Tuli ja leimaus - mutta sittenpä se onkin tipotiessään koko kurjuus. Ja on hyvä olla taas.

Loella asuu metsämökissä ja pitää huolta pikkuveljistään, kaksospojista, sillä hänen äitinsä työskentelee merillä. Kun äiti ei palaakaan työmatkaltaan, Loella muuttaa kaupunkiin lastenkotiin ja joutuu eroon rakkaista veljistään sekä variksenpelättimestään. Kaupungissa Loella tuntee itsensä orvoksi.

Kun pieni mustikka on kiinni varressaan metsässä, se on pyöreä ja sininen aivan omalla tavallaan. - - Mutta kun se poimitaan ja on korissa tuhansien muiden joukossa, silloin se ei ole yhtään mitään. Pieni tyttö, joka kompastelee pitkin kaupungin katuja ja tervehtii tuntemattomia, on kuin mustikka korissa.

Loella ei muista eikä tiedä isästään juuri mitään, lähinnä sen, että tämä on lähtenyt matkoihinsa ajat sitten. Ikävissään Loella alkaa kuitenkin kuvitella, millainen isä voisi olla, ja alkaa haaveilla tämän paluusta.

Ruotsalaisen Maria Gripen vuonna 1963 ilmestynyt kirja kertoo koskettavasti ei niin onnellisten tähtien alla syntyneiden lasten kohtaloista. Vaikka Loellan tilanne herättää myötätuntoa, häntä ei silti esitetä kirjassa uhrina. Tärkeä osa kirjaa onkin Loella kasvutarina: kaupunki on testi, josta Loellan täytyy selvitä.

Ei kommentteja: