maanantai 28. maaliskuuta 2016

Thomas Keneally: Schindlerin lista (Schindler's List, 1982)

Steven Spielbergin upea filmatisointi vuodelta 1993 johdatti minut tämän hienon kirjan luo. Luin Thomas Keneallyn Schindlerin listaa (Schindler's Listi, 1982) pitkään, koska teos vaati aikaa - henkisesti. Teoksen haasteellisuus on sen sisällössä, joka vaati nauttimaan tämän historian mustan liemen hitaasti nieleskellen.

Keneallyn kirja nostaa esiin natsi-Saksan historiasta sivuhenkilön. Tshekkiläissyntyinen sudeettisaksalainen ja natsipuolueen jäsen, liikemies Oskar Schindler muuttaa toisen maailmansodan sytyttyä Saksan valloittamaan Puolaan, Krakovan kaupunkiin ja ostaa siellä emalitehtaan. Saksan alkaessa sortaa Puolan juutalaisia Schindler ottaa tehtaaseensa töihin juutalaisia. Kaupungin muut juutalaiset murhataan heti tai viedään keskitysleireihin kuolemaan, mutta Schindlerin tehtaan juutalaiset ovat turvassa. Näin Oskar Schindler tulee pelastaneeksi yli tuhat juutalaista holokaustin kauhuista.

Schindlerin tehtaasta on nykyään tehty museo, joka kertaa Krakovan juutalaisten historiaa. Kävin museossa nelisen vuotta sitten. Samalla reissulla vierailin myös Auschwitzissä, jossa piipahdetaan myös Keneallyn teoksessa. Holokaustin kauheudet realisoituvat, kun ne saa omin silmin todistaa.

Oskar Schindler on sankari mutta ei mikään kiiltokuvaprinssi. Hän on naisia, viinaa, autoja ja tyylikästä elämää rakastava mies, jolle viranomaisten lahjominen ja muut laittomuudet ovat jokapäiväistä toimintaa. Schindler pelastaa juutalaiset karismalla ja korruptiolla.

Keneally on haastatellut teostaan varten lukuisia henkilöitä, jotka tunsivat Schindlerin. Monen juutalaisen tarina kerrotaan teoksessa. Tapahtumat etenevät kronologisesti, ja monet yksityiskohdat selostetaan tarkasti. Tämä tapa luo teokseen dokumentaarisen tyylin. Vain joskus kertojanääni saa hieman tunteen väriä, tyypillisimmin vihaa ja halveksuntaa natsirikollisia ja kansanmurhaa kohtaan, empatiaa uhreja kohtaan yllättävää kyllä harvemmin. Vaikka kirjan sävy on viileä, teos ei jätä kuitenkaan lukijaansa kylmäksi. Pikemminkin dokumentaarinen tyyli vain alleviivaa sitä, että tämä kaikki kauheus on totta - ja siksi juuri niin järkyttävää. Ei kukaan kirjailija voisi mielikuvituksestaan kaivaa tällaisia tapahtumia.

Vaikka Schindlerin lista kertoo ajasta, jolloin ihminen teki äärimmäistä pahuutta toiselle ihmiselle, kirja on kuitenkin ennen kaikkea kertomus toivosta, lähimmäisenrakkaudesta ja ihmisistä, jotka haluavat auttaa toisiaan. Tarinan lopussa Oskar Schindler saa pelastamiltaan juutalaisilta lahjan, jossa ovat Talmudin sanat: "Se joka pelastaa yhdenkin ihmisen elämän, pelastaa koko maailman."

Ei kommentteja: