perjantai 6. toukokuuta 2016

Raili Mikkanen: Teatteriin! (1990)

Olin nuorena teatterin ystävänä hyvin kiinnostunut kaimastani Ida Aalbergista (1857-1915), kiistatta Suomen kaikkien aikojen kuuluisimmasta näyttelijästä. Luin hänen elämäkertansa ja yllätyin nuoren neidon rohkeudesta 1800-luvun lopun sääty-Suomessa: 17-vuotias tyttö karkasi Helsinkiin ja liittyi teatteriin! Raili Mikkasen nuortenkirja Teatteriin! (1990) kertoo nuoren Ida Aalbergin elämästä ennen lähtöä teatterin maailmaan.

Teatterikärpänen puraisee runonlausunnassa aina loistanutta Idaa. Pikkuhiljaa idea näyttelijän urasta kypsyy nuoren tytön mielessä, vaikka äidin mielestä teatteri onkin syntiä. Köyhän perheen tyttönä Ida saa kokea monia haasteita elämässään ennen kuin saa mahdollisuuden pyrkiä unelmaansa. Koulut jäävät rahapulan takia kesken, äitiä pitää auttaa kotona, ja rakas hulivili-isäkin herättää välillä myötähäpeää.

Mikkanen onnistuu luomaan historiallisesta hahmosta ehjän ja eläväisen muotokuvan. Mikkasen Ida on sukkela, tunteellinen ja tomera tyttö. Eläydyin vahvasti kaimani teatterirakkauteen ja tylsän elämän tuottamaan tuskaan.

Vaikka kirja on kovin lyhyt, siinä on paljon sisältöä. Kerrotaan, miten vaikeaa köyhän (tyttö)lapsen oli käydä koulua ja miten kapeat tulevaisuuden näkymät köyhällä (tyttö)lapsella olikaan 1800-luvun lopun Suomessa. Paljon on intertekstuaalisuutta sekä namedroppingia aikakauden kuuluisuuksista. Onpa mukana vielä realistista kuvausta perheen sisäisistä, ei niin helpoista ihmissuhteista. Sataan sivuun mahtuu niin paljon! Kaiken kukkuraksi teos on vielä viehättävästi ja viihdyttävästi kirjoitettu.

Raili Mikkasen Teatteriin! on hieno proosallinen ylistys teatterille. Junan kolkkeessa Ida kuuli aivan selvästi sanat: teat-te-riin, teat-te-riin!

Ei kommentteja: