lauantai 30. heinäkuuta 2016

Marie Phillips: Huonosti käyttäytyvät jumalat (Gods Behaving Badly, 2007)

Jo lapsena rakastuin antiikin Kreikan mytologiaan, ja teini-iässä tuo rakkaus syveni, kun sain käsiini uunituoreen suomennoksen Hesiodoksen Jumalten synty -teoksesta. Yli 2500 vuotta vanha kertomus jumaltaruston kehityksestä ja jokaisen jumalan syntyperistä lumosi minut niin syvästi, että tein Jumalten synnystä proosamuotoisen lyhennelmän, jonka vielä kuvitin jumalten kuvilla Hesiodoksen kuvailujen pohjalta. Myöhemmin luin monia muitakin antiikin Kreikasta kertovia tietokirjoja, mutta Hesiodoksen kirjanen on pysynyt minulle tärkeimpänä lähteenä antiikin Kreikan hurmaavan jumaljoukon mutkikkaisiin sukulaissuhteisiin ja villeihin tempauksiin.

Näistä pähkähulluista ja eeppisistä tarinoista ammentaa brittiläinen Marie Phillips fantasiaromaanissaan Huonosti käyttäytyvät jumalat (Gods Behaving Badly). Phillips sijoittaa kreikkalaiset jumalat 2000-luvun Lontooseen. Entisen Olympoksen asukit asuvat suurkaupungissa incognito ja yrittävät selvitä arjen ongelmista kuten likaisesta kämpästä ja perheriidoista. Kun kuolevainen Alice sotkeutuu kreikkalaisperheen elämään, hän joutuu melkoiseen pyörrytykseen, sillä kuolevaisillehan käy aina huonosti jumalien seurassa. Kuolevaisten kiusaamisen lisäksi juonessa on mukana muitakin tarustosta tuttuja jumalien toimia: suhdesekoiluja, itsekkäitä tekoja, virheiden peittelemistä, taisteluita. Koko juoni lähtee liikkeelle kostosta - mikäpä sen kreikkalaisempaa.

Phillipsin teoksen idea on hauska, joskaan ei omaperäinen. Esimerkiksi Rick Riordanin Percy Jackson -nuortenfantasiasarjassa Olympoksen jumalat asustavat nykypäivän Yhdysvalloissa. Suomessa taasen Johanna Sinisalo on Sankarit-romaanissaan laittanut Kalevalan hahmot elämään nyky-Suomeen. Phillips on kuitenkin onnistunut Riordania paremmin tavoittamaan kreikkalaisjumalien syvimmän olemuksen. 

Phillips on tosiaankin perehtynyt vanhoihin taruihin hyvin ja onnistunut siten päivittämään jumalperheen 2000-luvulle herkullisesti ja oivaltavasti. Viinin jumala Dionysos ylläpitää Bacchanalia-nimistä baaria, seksuaalisuuden jumala Afrodite myy puhelinseksiä, jumalten sanansaattaja Hermes kuskaa kuolleita manalaan moottoripyörällä, ja rakkauden jumala Eros on ryhtynyt kristityksi. Vanhaakin materiaalia on mukana: Apollon muuttaa edelleen naisia puiksi, ja Ares suunnittelee uusia sotia. Vaikka juoni mukailee antiikin tarinoita ja on siten ennalta-arvattava, on Phillips onnistunut asettamaan sekaan muutaman yllättävänkin käänteen. Phillips taustoittaa Olympoksen aikaiset tapahtumat hyvin, jotta tarustoon perehtymätönkin ymmärtää yhteydet, mutta parhaiten kirjasta nauttivat kaltaiseni antiikin Kreikan mytologian fanit.

Parasta kirjassa on huumori. Kirja pitää kiinni nimensä antamasta lupauksesta: jumalat tosiaankin käyttäytyvät todella huonosti, ja näille törkeyksille saa käkättää jatkuvasti. Huonosti käyttäytyvät jumalat on vallattoman hauska ja viihdyttävä kirja!

Ei kommentteja: