perjantai 1. heinäkuuta 2016

Walter Moers: Kapteeni Sinikarhun 13 ½ elämää (Die 13 ½ Leben des Käpt’n Blaubär, 1999)

Walter Moersin Kapteeni Sinikarhun 13 ½ elämää on hyvän ystäväni Tiinan lempikirja. Kerran kun olimme ostoksilla Tokmannissa, löysin kirjan alelaarista viidellä eurolla. Täytyihän se ostaa. Ostohetkestä on kulunut vuosia, ja nyt viimein tartuin Kapteeni Sinikarhuun ja päätin lukea tämän kirjan, jota Tiinan lisäksi monet muutkin kaverini ovat hehkuttaneet. Lähdin reilireissulle Keski-Eurooppaan ja junaan matkaluettavaksi nappasin tämän sinisen kirjan, johon rakastuin heti ensimmäiseltä sivulta lähtien. Suorastaan odotin junamatkoja, koska tiesin, että pääsen jälleen nauttimaan Sinikarhun hurjista seikkailuista!

Voi mikä ihana, hauska ja jännittävä kirja tämä onkaan! Juoni on yhtenäinen mutta koostuu selkeistä osioista, joita voi nauttia itsenäisesti jälkiruoaksi tai iltapalaksi. Villejä juttuja, hupaisia hahmoja, veikeää sanastoa ja riehakkaita juonenkäänteitä pursuileva teos on silkkaa tarinankerronnan, kielihuvittelun ja valehtelun riemujuhlaa. Juonta tuskin kannattaa avata enempää, antaa sen tulla lukijalle yllätyksenä. Sen voinen kuitenkin sanoa, että lempisanani teoksessa oli yöpöllööttöri, lempihahmoni oli kuilutrolli ja lempitapahtumiani olivat ne, jotka tapahtuivat viime hetkellä.

Jokainen ihminen, jonka tiedän lukeneen Kapteeni Sinikarhun, on puhunut kirjasta ylistävästi. Kerran todistin, kun kaksi kaveriani rupattelivat kirjasta rakastavasti ja kikattivat aivan kuin salakerhon jäsenet. Nyt ymmärrän vihdoinkin, mistä oli kyse, kun liityin itsekin Kapteeni Sinikarhu -kerhoon. Kyllä kannatti ostaa tämä kirja vuosia sitten, sillä nyt voin lukea sen uudestaan milloin haluan.

Ei kommentteja: