maanantai 28. marraskuuta 2016

Helen Fielding: Bridget Jones - vauvapäiväkirja (Bridget Jones's Baby: The Diaries, 2016)

Helen Fieldingin Bridget Jones -kirjat on kanonisoitu sinkkukirjallisuuden klassikoiksi jo ajat sitten. Kaksi ensimmäistä brittiläisen ikisinkun seikkailuista kertovaa hömppäromaania (Bridget Jones - elämäni sinkkuna ja Bridget Jones - elämä jatkuu) julkaistiin 1990-luvun lopussa, ja 2000-luvun alussa niistä tehtiin myös hyvät elokuvaversiot, joissa Renée Zellweger tekee täydellisen roolisuorituksen Bridgetinä, rinnallansa kilpakosijat Mark Darcy (Colin Firth) ja Daniel Cleaver (Hugh Grant). Kunnollinen mutta epäsosiaalinen Mark eli Mr. Darcy on Bridgetin tosirakkaus, mutta yhä uudelleen Bridget päätyy Danielin, epäluotettavan naistenmiehen, seuraan.

Vuonna 2013 julkaistiin kolmas Bridget-romaani Bridget Jones - Mad About the Boy fanien yllätykseksi (ja pettymykseksi). Kolmannessa romaanissa Mark Darcy on kuollut ja Bridget on leskirouva ja kahden lapsen yksinhuoltaja. Syksy 2016 toi taas uutta Bridgetin kuvioihin: uusi, hauska elokuva ilmestyi syyskuussa, ja lokakuussa putkahti ulos neljäs romaani Bridget Jones - vauvapäiväkirja! Elokuva ja kirja kertovat, kuinka Bridgetistä tulee äiti. Sehän ei Bridget Jonesin tyyliin menekään tavanomaisella tavalla: vauvalla on nimittäin kaksi isäehdokasta.

Elokuvassa Bridgetin vauvan mahdollisia isiä ovat Mark Darcy (tietenkin) ja uusi mies, vaan kirjassapa toinen isäkandidaatti onkin Daniel Cleaver (tietenkin). Muutoin kirja noudattaa elokuvan juonta muutamia pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta. Wikipedia kertoo, että Hugh Grant ei pitänyt kolmannen elokuvan käsikirjoituksesta ja jättäytyi siksi pois elokuvasta. On hyvä, että kirjassa tarina kulkee kuitenkin Fieldingin alkuperäisen idean mukaisesti. Se, että elokuvaa ja kirja poikkeavat toisistaan, ei ole Bridget Jones -faneille uutta.

Bridget Jones - vauvapäiväkirja on heikko romaani, jossa parasta on Bridgetin rakkaus syntymättömään lapseensa. Ikuista rakkautta Mark Darcyyn ei selitellä, minkä takia lukija ei erityisemmin edes toivo näiden kahden päätyvän yhteen. Liero-Danielia kohtaan Bridgetillä ei onneksi ole enää helliä tunteita, vaikka Danielista nähdään jopa yksi vilaus ihmisyyttä kusipäisyyden takaa. Ystävät ovat edelleen tärkeä osa Bridgetin elämää, mutta osaavatko he tukea Bridgetiä? Isä sentään uskoo Bridgetiin, mutta äitiä kauhistuttavat kahdelle miehelle lasta odottavan tyttären temput. Töissäkin menee huonosti. Kun kaikki muut ihmissuhteet menevät sekaisin, yksinäinen Bridget käpertyy kotiin vauvamahansa kanssa. Hetken ajan Bridget aikoo jo pärjätä yksin, mutta sitten miehet tekevät comebackin elämään.

En ole vuosiin lukenut chick litiä, joten ilakoiva kerronta ja huutomerkkejä viljelevä dialogi tuntuivat vierailta ja halvoilta. Bridget Jones - vauvapäiväkirja ei ollut todellakaan mikään lukunautinto, vaikka olikin mielenkiintoista tietää, mitä vanhalle kirjatutulle kuuluu.

1 kommentti:

Krista / Lukutoukan kulttuuriblogi kirjoitti...

Minä pidin kirjasta todella paljon, liekö syynä se että pidän muutenkin chick litistä. Tämä oli paluu siihen vanhaan Bridgetiin, kun Mad about the boy oli vähän erilaista. Mutta no, onneksi makuja on monia. :)