perjantai 23. kesäkuuta 2017

Leena Krohn: Ihmisen vaatteissa (1976)

Leena Krohnin Ihmisen vaatteissa (1976) on filosofinen ja humoristinen tutkielma ihmisyydestä viehättävän tarinan muodossa. Tästä lastenkirjasta nauttii myös aikuinen.

Minä ihmettelen ihmistä, joka osaa sekä soittaa taikahuilua että valmistaa ohjuksia. Mikä hän oikein on?

Eräs pelikaani päättää ryhtyä ihmiseksi, varastaa uimarannalta vaatteet ja liftaa kyydin Helsinkiin. Siellä pelikaani alkaa elämänsä ihmisenä. Pelikaanin tutustuminen ihmiselämään on perin hullunkurista ja saa aikaan monet naurut. Pelikaani rakastuu taiteeseen ja tieteeseen. Ensimmäinen paikka, johon hän Helsingissä päätyy, on Kansallisoopperan Taikahuilu-esitys. Kun ihmiset kysyvät pelikaanin nimeä, tämä nimeää itsensä Papagenoksi - se kun on ensimmäinen nimi, joka pelikaanille tulee mieleen! Tällaisia hurmaavia pikku tarinoita pullollaan on Krohnin kirja.

Todellisuus ei riitä ihmiselle, yksi maailma ei ole hänelle kyllin, vaan hänen täytyy itse tehdä niitä lisää, uusia ja uusia.

Ainoa ihminen, joka tunnistaa ihmisvaatteisiin sonnustautuneen pelikaanin linnuksi, on pieni poika nimeltä Emil, joka opettaa pelikaanin lukemaan. Pelikaanimiehen ja ihmispojan ystävyys on hellyyttävää, koskettavaakin luettavaa. Emil on avioerolapsi, joka on muuttanut äidin kanssa kaupunkiin isän jäädessä maalle uuden perheen kanssa. Tätä kipeää asiaa Krohn kuvaa myötätuntoisesti ja herkästi.

Eläin on ikuinen, koska se ei tiedä kuolevansa. Vain ihminen on todella kuolevainen.

Ihmisen vaatteissa -kirjasta on tehty myös hurmaava lastenelokuva Pelikaanimies (2004). Kirjan episodimainen rakenne on muokattu elokuvassa eheämmäksi juoneksi. Pelikaanimiestä esittää elokuva ikimuistettavan ihanasti Kari Ketonen.

Ei kommentteja: